Focaccia i ekte van Gogh-stil

Som dere sikkert har fått med dere den siste tiden, så er jeg hekta på norske kvalitetsråvarer. Jeg mauler spekepølser fra Ask Gård. Dette innlegget er ikke i samarbeid med dem, men jeg velger uansett å fremsnakke denne produsenten.

Hvorfor maser jeg så mye om norske råvarer? Vi er inne i en meget spesiell tid. En tid vi ikke kan sammenlikne med noe vi har opplevd før. Når blir verden normal igjen? Det vet vi ikke. Vil alle produsenter overleve? Det vet vi heller ikke. Men det jeg vet er at det er viktigere enn noen gang å velge norske kvalitetsprodukter i butikken.

Retten jeg har laget nå er et brød. Ja, man skal ikke kimse av brød. Jeg har bakt et fantastisk flott focaccia-brød og dekorert det til kunstens regler i retning Vincent van Gogh. Du vet han kunstneren som skar av seg øret og malte landskap i Sør-Frankrike.

Man har jo plutselig mer tid nå om dagen og da kan man dekorere brød. Jeg liker ikke å dille med maten hvis det ikke har noen effekt for resultatet. Så alt dilleriet her gir faktisk nydelig smak til brødet, så det er ikke tull og tøys og pølsevev. Det har en funksjon. Jeg vil bare ha nevnt at det er ikke jeg som har kommet opp med idéen om å pynte focaccia så flott. Inspirasjonen kommer fra instagram.

Brød før ovnen.

Jeg har brukt sukkererter, salvieblader (en av mine favoritturter), gode oliven, grentomater og paprika. Selve focaccia-brødet har jeg laget med masse god olivenolje og flaksalt. Oppskriften får du nedenfor.

Brød fra ovnen.

Vi hadde litt paté, spekepølser, noen oster, chilimajones og små saltbakte poteter til brødet. Potetene er gode med chilimajones, men når sant skal sies er de ganske overflødige når du har så deilig brød.

Focaccia fritt etter Van Gogh

Ingredienser

  • 2,5 dl lunkent vann
  • 1/2 pose tørrgjær
  • 2 ts sukker
  • ca 5 dl økologisk hvetemel (spe til du er fornøyd)
  • 1/2 ts salt (til deigen)
  • Flaksalt til dekorasjon og smak
  • ca 6 ss god olivenolje
  • 1/2 gul paprika, skåret i tynne skiver
  • 1/2 rød paprika, skåret i tynne skiver
  • sukkererter
  • sorte, gode oliven uten sten, delt i to
  • små grentomater, delt i to
  • salvieblader

Slik gjør du

1

Bland vann ,sukker og gjær. La stå i 15 minutter til du har et skummende lag på toppen. Bland så inn et par ss olivenolje, salt og mel. Elt i ca 10 minutter. Når deigen har fin konsistens og hverken er for løs eller for tørr legger du et lag plast over bollen og så et kjøkkenhåndkle. Sett deigen et lunt sted til heving i 45 minutter.

2

Finn frem en form. Rund eller firkantet. Det bestemmer du. Jeg liker runde former, så da gikk jeg for det. Smør den med rikelig med olje og ha deigen over i formen. Press finger i deigen slik at du får hull. Så begynner du å designe brødet. Du må være kjapp for deigen er levende og vil ese ut mest mulig. Start med stengelen på blomstene. De lager du ved å presse ned sukkererter i deigen. Så lager du grener med sukkererter og begynner å hekte på blader (salvie). Blomsterkoppene er oliven og kronblader er laget av paprika. Tomatene legger du litt surrealistisk rundt i bildet sammen med flere oliven. Du står fritt til å gjøre akkurat hva du vil, altså. Så ringler du god olivenolje over og drysser flaksalt over. Sett i forvarmet ovn på 225 grader til brødet er ferdigstekt. Det tar ca 30-40 minutter.

3

Avkjøl på rist før du setter mesterverket på bordet sammen med deilige spekepølser fra Ask Gård. Jeg har et utvalg av Slegge (salame picante), Passe (fennikelsalami), Jåla (trøffelsalami), Holy Baloney (italiensk salami) og Pablo (Chorizo).

Litt fremsnakking for en av samarbeidspartnerene mine her: Bestill spekepølser rett fra Ask Gård og til postkassen din.
Fri frank i corona-tiden.

Forrige

Nå kan du bli medeier i vinbar!

Confitert kylling med saltbakte poteter og pesto

Neste

Legg igjen en kommentar