Dumplingsguide til Shanghai

Noe av det aller flotteste med å reise til Kina er det å smake på mange forskjellige dumplings. De finnes i alle mulige former og er faktisk mye mer varierte enn jeg trodde før jeg satte meg på flyet til Shanghai.

Da jeg besøkte byen i oktober meldte jeg meg på en organisert mat-tur med tema «dumplings». Firmaet UnTour food tours anbefales på det varmeste hvis du vil lære om kinesisk mat mens du er på reise. De tilbyr flere typer dagsturer. Jeg har vært med på to av dem, og kommer til å bruke dem igjen ved en annen anledning. garantert.

Men hvis du bare vil vite litt om kinesiske dumplings og især de som finnes i Shanghai, kan du få en oversikt her på HellesKitchen. Det er jo nesten like bra som å være på reise, eller hur?

Le mer: Slik forbereder du deg til Kina-turen.

Xiaolongbao – kongen av dumplings i Shanghai. Disse kalles Soup Dumplings fordi inne i dumplingen er det flytende kraft. Hvordan får man kraft inne i en dumpling? Jo, man legger en kube med kraft i geléform i dumplingen når man lager den og når den varmebehandles smelter geléen til den deiligste suppe.

Skinnet på dumplingen skal være veldig tynt.
Xiaolongbao spises på denne måten: Man tar en Xiaolongbao med spisepinne, godt støttet opp med en suppeskje. Så biter man et lite hull i bunnen og enten suger ut kraften eller lar suppen renne ut i skjeen. Man slurper i seg suppen og dypper så Xiaolongbao’n i en skål med sort eddik og spiser. Det er en nytelse å spise og når du først har fått dilla på disse, må du ha dem – hele tiden.

Det sies at det var i Nanxiang, en drabantby til Shanghai at disse dumplingsene først ble laget. De mest autentiske skal visstnok selges i en av Shanghais aller mest turistifiserte områder, Yu Garden. Sjekk ut : Nanxian Steamed Bun Restaurant eller Nanxiang Mantou, begge i Yu Garden.

Guan Tang Bao er gigaversjonen av Xiaolongbao, altså en stor dumpling der du suger ut kraften med sugerør.

Shengjian bao. Dette er de beste dumplingsene fra Shanghai og disse kommer du til å bli avhengig av. Disse spises helst til frokost.

Her lages shengjian bao på Dong Tai Xiang (309 Shaanxi Rd (south) nær Jianguo Rd.

De er fylt med svinekjøtt og noen ganger reker (da har de en rød prikk på toppen). Deigen som brukes er gjærdeig noe som gjør at de nesten blir som fylte boller, bare mye mindre. De stekes og dampes og de er bare en munnfull med pur lykke. På samme måte som med Xiaolongbao må du lage et hull for så å suge ut kraften.

Har gow eller xia jiao er dumplings fylt med reker. Deigen er laget av potetmel og fett og konsistensen er sleip. Ikke en av mine favoritter, men det skal sies at jeg laget disse selv på matkurs og de var selvsagt gode. Sånn er det jo med hjemmelagde ting.

Søt Baozi fylt med sort sesampaste.

baozi (bao) har mer deig og deigen er laget med gjær og den kan gjerne være med søtt fyll som sort sesam eller vaniljekrem. Den har det karakteristiske mønsteret på toppen som også kjennertegner Xiaolongbao.

Wonton i kraft på Dong Tai Xiang (309 Shaanxi Rd (south) nær Jianguo Rd.
Deilig wonton fylt med svin og krabberogn (magisk kombo!) fra navnløs restaurant et sted ved Changshu Road.

Wonton er dumplings som gjerne er formet som triangler, fylt med reker, kjøtt eller grønnsaker og servers gjerne i kraft eller suppe. I Shanghai serveres de med chiliolje og sesampaste.

shu mai (Shao Mai ) ser ut som små sekker fylt med penger. De kan være fylt med f.eks klebrig ris, kjøtt, reker og grønnsaker. De er ekstremt mettende.

Jiaozi – avlange dumplings som ser ut som japanske gyoza fylt med svin, sopp eller grønnsaker. De spises med eddik med tilsatt chili. Disse dampes.

Shui Jiao er ca det samme som Jiaozi , men disse kokes.

Guotie (potstickers) og jian jiao (som er formet helt likt som gyoza) er det nærmeste du kommer gyoza, for disse er også stekt i bunnen før man heller på vann og damper dem under lokk. De kan være fylt med svinekjøtt, kål, kylling , ingefær og vårløk. De dyppes i soya.

Tang Yuan er dessertdumplings laget av mel av klebrig ris og fylt med enten sort sesam, sjokolade, rød bønnepaste eller peanøtter.

Les mer: Matbyen Shanghai

Til info: Jeg har vært i Shanghai på egen regning bortsett fra flybilletten som var sponset av Finnair. Finnair flyr til Shanghai via Helsinki og er den korteste veien til Asia fra Norden.

Forrige

Gravlaksen du lager på en dag

Hva drikker du når du ikke drikker i jula?

Neste

2 kommentarer om “Dumplingsguide til Shanghai”

  1. Jiao Zi er ikke laget av rispapir. det brukes vanlig mel.
    det er ikke vanlig å bruke rispapir i kinesisk kjøkken. mer vanlig å bruke i vietnamesisk kjøkken.

    Svar

Legg igjen en kommentar