Cocktails, østers og perler i Arendal

Jeg har aldri vært i Arendal tidligere. Jeg har faktisk vært lite i Norge til sammenlikning med resten av verden. Det er jo synd, for Norge har så mye flott å by på. Men uten bil og førerkort som ikke har vært brukt på 21 år blir det ofte lettere å dra utenlands med fly eller tog.

Arendal er akkurat så idyllisk som jeg hadde forutsett: Hvite trehus, båter, små krusninger på vannet og et vanvittig hyggelig folk.

I løpet av det neste døgnet skal jeg spise østers rett fra havet, lære å lage cocktails med akevitt, spise lokal mat, ta morgenbad og utforske byen. Let the game begin!

Båten Pællern tøffer ut fra Arendal med kurs for Tromlingene. Men først skal vi smake på det Arendal og områdene rundt har å tilby av delikatesser.

Det dekkes opp med de flotteste ting: Rosalita-ost fra Tjamsland gård,  speket svinefilet, speket og røkt storfe fra Tønnesøl gård, eplemost fra Slettene Hage, syltetøy fra Røyland gård, krydderoljer fra Nicolay Ellitsgaard, som også er kjøkkensjef på den nye restauranten UNDER, som åpner neste år. Vi får også smake på økologisk smør fra Hodne gård, lefser fra Hånes lefsebageri, syltet gresskar fra Austlid frilandsgartneri, Varmrøkt laks med koriander, røkt laks, skalldyrsalat, potetsalat, aioli, hummermajones fra Reinhartsen, Driftwood – villgjæret øl fra Nøgne Ø og lokalprodusert øl fra Hunsfos bryggeri, herlige grønnsaker fra Hesnes gartneri i Grimstad, Sørlandschips, Surdeigsbrød laget på sjøvann og tang fra Lindesnes fyr, knekkebrød og saft fra Trine på gården.

Skal si vi befinner oss midt i matfatet!

Vi lærer litt om akevitt av Ivan Abrahamsen fra Arcus. Jeg er glad i akevitt, og som den halvdansken jeg er liker jeg å drikke en liten snaps hele året. Det smaker veldig godt til sommermat som skalldyr og spekemat. Jeg undrer meg stadig over at akevitt har så lite status hos den yngre generasjon. Super å bruke i cocktails og super alene.

På Tromlingene hopper østersjegene Christoffer og Jens Patrick i vannet og svømmer ut til østersbankene. Etter ca 20 minutter svømmer de tilbake til båten med tung sekk.

Det bugner av østers! Og de er helt gratis!

Det er en fin blanding av norske flatøsters og stillehavsøsters.

Jeg må selvsagt spise én rett fra havet med en liten dråpe Tabasco. Jeg har min egen lille flaske med i vesken slik at jeg alltid er beredt i tilfelle det skulle reke en østers min vei – slik som denne dagen.

Østersene legges på is og fraktes til kveldens middag der vi også skal ha cocktailkurs. Jeg er klar!

Det er Stian Wehus, barsjef v/ Bakgården Bar i Kristiansand som står for kurset. Han har vunnet NM i cocktails og røper at han har lyst til å prøve seg i World Class neste år.

Stian har en del gode tips til hvordan du lykkes som bartender i ditt eget hjem:

Ferskpresset juicer og puré
Dropp de konsentratbaserte juicene du kjøper på kartong i butikkene, lag heller en puré (frukt i foodprosessor) eller press din egen juice. Dette gir cocktailen en mye bedre smak. Pureene kan også fryses.

Eggehvite – Hvorfor?
Man bruker gjerne eggehvite i en cocktail for å få en flott skumtopp, i tillegg gir eggehvite en fyldigere munnfølelse. Eggehvite gir ingen smak, og kan for enkelthets skyld droppes for hjemme-bartendere. Agavesirup Agavesirup, blir ofte kalt agave-nektar og blir utvunnet av agave-planten som dyrkes i Mexico. Den er ca. 25% søtere enn sukker og gir deg lavt glykemisk index. Noen mener dette er et sunnere alternativ enn sukker, men her strides de lærde. Får du ikke tak i agavesirup kan du benytte enten honning eller brunt sukker. *Agavesirup fås kjøpt i helsekostbutikker.

Shaking
Å shake en cocktail vil si at en bruker en cocktailshaker som man fyller med drinkens ingredienser og is, for så å «shake» eller riste. Dette gjøres for å kjøle den ned og i tillegg få mer luft i drinken. Ønsker man å kjøle uten å få luft i drinken, røres den gjerne i et røreglass fylt med is, eller den «brygges» direkte i glasset. 3 Har man ikke cocktailshaker, så kan man bruke et norgesglasseller lignende for å riste ingrediensene med is. Man kan også blande ingrediensene på forhånd i ei mugge og blande godt, for så å helle over is ved servering. Vil kanskje anbefale at man dropper eggehvite om man gjør det på denne måten.

Tørrshake – Hva er det?
Tørrshake er en term som brukes av bartendere og det vil si at man «shaker» eller rister cocktailen uten is i shakeren. Cocktails som inneholder eggehvite tørrshakes. Eggehviten piskes nemlig best og blir luftig når en rister ved høyere temperatur enn om en putter i isbiter sammen med eggehviten.

Slik lager du fruktpuréer selv:

Rabarbra- og jordbærpuré  (1,4 liter)
200 g rabarbra, skrelt og kuttet i terninger
500 g jordbær
200 g sukker
400 g vann

Skrell rabarbra og del den i biter. Fjern hamsen påjordbærene og del jordbærene i biter. Ha sukker og vann i en kjele, varm vannet til sukkeret harløst seg opp. Ta kjelen av platen og avkjøl. Ha rabarbra og jordbær i en blender og hell oversukkerlaken. Du kan også benytte en stavmikser om du heller ønsker det. Kjør alt til du får en fin puré av rabarbra og jordbær.

Ananaspuré (ca. 4 dl)
1 – 2 friske ananas evt ½- 1 dl ananansjuice eller vann

Skrell ananasen og del den i biter. Ha bitene over i en blender, foodprosessor eller benytt stavmikser. Tilsett litt ananasjuice eller vann om den blir for tykk.

Pasjonsfruktpurè
Del pasjonsfrukt og ha fruktsaften i en blender.
Kjør det sammen og sil så av frøene.
*Pasjonsfruktpuré er å få tak i hos asiatiske matvarebutikker i frosne varianter.

Dette er de tre cocktailsene Stian lagde på kursen. Prøv dem du også!

Tropical Sting

4 cl Lysholm No 52 (akevitt som er laget som et alternativ til gin. Kan brukes på samme måte som gin i en gin og tonic, men da som en Akevitt tonic)
2 cl Ancho Reyes Chile Liqueur
2 cl Pasjonsfruktpuré
2 c l Friskpresset limejuice
2 cl Agavesirup Eggehvite av ca. et halvt egg


Alle ingrediensene «tørrshakes» uten is, for så å tilsette is og shake.


Pink Sky
5 cl Løiten Sommer eller Lysholm Linie Aquavit
3 cl Jordbær- og rabarbrapuré
3 cl Sukkerlake
2 cl Friskpresset sitronjuice
Eggehvite av ca. et halvt egg

Alle ingrediensene «tørrshakes» uten is, for så å tilsette is og shake. Server i cocktailglass.

Den neste var min favoritt!

Piña Eneldo
5 cl Gilde Dill Aquavit
4 cl Ananaspuré
2 cl friskpresset limejuice
2 cl sukkerlake
Frisk dill
Alle ingrediensene shakes og serveres i glass med is.

Etter cocktailtimen er det selvsagt klart for en nydelig fiskesuppe signert Husmorlykke-Kristin  og herlige, lokale skalldyr. Noen av disse sjøkrepsene var på størrelse med kanadiske hummer. Jeg kødder ikke!

Østersgjengen er i gang med å åpne skjellene.
Trampeklapp til disse gutta!
Jeg kommer til dekket bord, jeg.

Og selvsagt blir det østers!

Under middagen får vi en innføring i de mange vinene fra Masi av Giacomo Boscaini, nevøen til Sandro Boscaini (Mr. Amarone) som er president hos Masi, der både hvite, rosé og musserende viner testes mot de norske skalldyrene.

Freshe viner til sjømat.

Kvelden ebber ut i natt og det er klart for en ørliten tur innom senga før morgenbad på havna i Arendal.

Bassenget er åpent fra klokken 07:00 og jeg og en journalistkollega vandrer i morgenkåpe ut fra hotellet og ned til havnen. Det var det visst ikke så mange som hadde gjort før oss, for her var det lange blikk og latter. Det kunne vi liksom ikke bry oss med, så vi gikk med hodene hevet og havet som mål. Vi hoppet ikke i havet altså. Så tøffe var vi ikke, men vi prøvde det flotte oppvarmede utendørsbassenget. Så deilig og så forfriskende.

Jeg er sulten og står over hotellfrokosten. Jeg har hørt rykter om at munkene på Strand café er verdt en stopp.

Det blir kaffe og munke på meg og jeg når heldigvis å ta et bilde av den inne før en måkefaen stikker av med munken rett foran nesen min. Snakk om frekke jævler!

Jeg får en ny munke i ren sympati og den vokter jeg med livet som innsats. Den smaker fantastisk og jeg skjønner hvorfor de er berømte.

Som førstegangsbesøkende i Arendal går jeg på kryss og tvers av den koselige byen og stikker nesen innom den fine butikken, Tyholmen kolonial og kikker på det flotte utvalget av italienske og lokale spesialiteter.

Tyholmen kolonial
Purke

På alle byens serveringssteder kan du kjøpe purke og padde. Det er fryktelig lokalt og man kan jo misforstå hvis man ikke vet hva dette er. Purke er skolebrød og padde er frøloff med pålegg.

Baker Jørgensen selger trendy Pink Latte (latte laget på rødbeter).

I bakken opp mot.. aner ikke hva det heter der oppe… finner jeg en liten perle i Torvgaten! Morten Arnesen ved Heimdal chocolade lager håndlaget sjokolade.

Når jeg kommer innom gjaller Pink Floyd over anlegget. – Det er fint med god musikk når man jobber, sier Morten som byr på nydyppede jordbær i hvit sjokoladetrekk.

Morten har erfaring som sjokolademaker fra både Danmark og Belgia. Stikk innom hvis du er i Arendal. Her får du kjøpt fine ting.

Jeg avslutter min Arendalstur ved det flotte fiskemarkedet og etterpå en fin-fin tapaslunsj på Solsiden.

Takk for nå, Arendal! Du er fin!

Til info: Jeg har vært på pressetur til Arendal.

Forrige

Fremtidens matfestival

Dette er de 50 beste restaurantene i verden, og Maaemo er blant dem!

Neste

3 kommentarer om “Cocktails, østers og perler i Arendal”

  1. Alle akevittelskere som er i Arendal bør smake på Arendals egen akevitt: Arendals Aquavit, som fåes kjøpt på Vinmonopolet i Arendal. En nydelig akevitt.

    Svar
    • Du kan dra ut å fange østers selv – helt gratis. Vårt opplegg var en pressetur der vi fikk oppleve det beste Arendal hadde å by på av matskatter. Cocktailkurset var også egen regi, men nå har du oppskriftene og kan lage dem selv:)

      Svar

Legg igjen en kommentar